N-VA-voorzitter Bart De Wever is allerminst onder de indruk van het akkoord over de financieringswet. Vlaanderen krijgt zogezegd fiscale autonomie, stelt De Wever, "maar hier kun je geen fiscaal beleid mee voeren", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.
De hoera-sfeer in de federale regering doet N-VA-voorzitter Bart De Wever naar eigen zeggen terugdenken aan de paarse regeringen. "Als men maar om ter hardst hoera blijft roepen, dan zal er wel iets van blijven hangen. Ik had dat gevoel ook bij de begroting 2013 en het eenheidsstatuut."
Neen, De Wever is niet onder de indruk van het akkoord over de financieringswet. Dat Vlaanderen fiscale autonomie krijgt, is onzin: "Wat de personenbelasting betreft, bepaalt de federale overheid op dit moment de belastbare basis, de tarieven en int ze de belasting. En dan geeft ze een dotatie aan Vlaanderen." In het nieuwe akkoord, blijft dat zo, maar mag Vlaanderen er een op- en afcentiem op heffen. "Men noemt dat nu fiscale autonomie, maar dat is het niet. Fiscale autonomie is zelf barema's en tarieven bepalen. Hier kun je geen fiscaal beleid mee voeren."
De Wever verwelkomt wel de nieuwe bevoegdheden die naar Vlaanderen worden overgeheveld, maar dat er maar 87 procent van de middelen mee overkomt, is volgens hem "de facto een grote saneringsoperatie die naar Vlaanderen wordt geschoven". De regering-Di Rupo slaagt er niet in te besparen, stelt De Wever, en dat is wat Vlaanderen de komende jaren dankzij die overheveling zal moeten doen. "Vlaanderen zal moeten besparen en saneren. Dat zal de komende jaren aan de orde zijn."
Zevende staatshervorming? Neen dank u!
De N-VA is echter niet van plan om uit de Vlaamse regering te stappen of niet in een volgende te stappen, omdat ze het niet eens is met die "ondergefinancierde" bevoegdheidsoverdracht. "We gaan daar niet onnozel over doen. We gaan die bevoegdheden aannemen en opnemen, maar we zullen ook de waarheid blijven zeggen: Vlaanderen is hier financieel zeer zwaar gerold."
En wat met de verkiezingen in 2014? Inzetten op een nieuwe, betere staatshervorming? Neen, zegt De Wever, "voor mij hoeft die zevende staatshervorming eigenlijk niet meer". "Wij willen via het artikel 35 (van de grondwet, red.) onderhandelen en iets construeren dat functioneert."
En zeg niet dat we alleen maar oog hebben voor het institutionele, voegt hij er nog aan toe, want dat hangt samen met het sociaal-economische, waar de N-VA "als de kiezer het wil, vanaf dag 1 na de verkiezingen verantwoordelijkheid voor wil opnemen". (vrt)